Det-ar-sa-mycket-intro-srgb-1.jpg
Emma, 13 år, Mölndal.
Emma, 13 år, Mölndal.

”Jag har dansat balett sedan jag var tre år. Det är det roligaste jag vet. Jag ville ta bilden i träningslokalen för det är så ljust och fint där och jag har många minnen därifrån.”

Veronica, 14 år, Jokkmokk
Veronica, 14 år, Jokkmokk

"Nu kommer spöket, kunde de säga. Och så kallade de mig för satanist, fast de vet inte vad det är.

Jag tog på mig de här kläderna för det här är jag. I skolan är vi några kompisar som har den här stilen. Vi sticker ut och jag tycker att det är kul att chockera. Mina föräldrar har fortfarande inte lärt sig att gilla min stil men jag tycker att det är tufft att kunna göra sina egna grejer. Jag är svartrockare och älskar musiken.

Killarna kommenterar ofta hur jag ser ut. Det kan vara både positva och negativa saker men jag har vant mig och lyssnar inte längre. I början kunde det vara svårt. En del säger att jag har fula kläder och kallar mig för häxa och spöke. Och när de säger så vill jag bara ta på mig ännu häftigare kläder och provocera ännu mer.”

Lovisa 14 år, Mölndal
Lovisa 14 år, Mölndal

"Det är jättekul att vara med tjejer som har bra självförtroende. De är bra kompisar och de vågar vara sig själva.

Jag vill bli fotograferad mot en helt vit bakgrund. Det ska se ut som att jag sitter i ingenstans. Jag har två gråa och en röd skogkatt hemma. Den röda vill jag ha med på bild för den passar så bra till mina kläder. Jag älskar färgerna beige, rosa och brunt.

I vårt samhälle är utseendet viktigt. När man läser om kändisar i tidningar så handlar det bara om vad de har för kläder på sig och om de är singel eller inte. De frågar aldrig vad de tycker och tänker i viktiga frågor. Det är synd, för många ungdomar påverkas av kändisar."

María, 15 år, Mexico City.
María, 15 år, Mexico City.

”Det är härligt att sparka iväg bollen med all kraft. Det är ett sätt att få ut allt jag går och bär på. Det vore kul att bli proffspelare, men i Mexico är det svårt, särskilt för kvinnor eftersom damfotboll inte är så viktigt här. 

För mig är det viktigaste att i framtiden kunna göra det jag vill. Jag skulle vilja ha familj, gifta mig, få barn och ha hund. Just nu vet jag att jag vill bli matematiker, men för tre år sedan ville jag bli filmregissör, så egentligen vet jag nog inte riktigt.

Ylva, 14 år, Luleå.
Ylva, 14 år, Luleå.

"Allt med punken är bara helt rätt, musiken, kläderna, allt! Jag vill testa hur jag ser ut som punkare så jag lånade min storasysters kläder. 

Jag funderar ganska mycket på hur jag ser ut och hur jag klär mig. Jag är aldrig riktigt nöjd med mitt utseende, det blir man nog aldrig.

Jag kommer i alla fall inte att bo kvar här, det är då ett som är säkert. När jag är klar med skolan vill jag bo i en stor stad, där det händer mycket. Gärna i Italien, där min storasyster har varit.”

Nina, 15 år, Luleå
Nina, 15 år, Luleå

"Jag vill bo kvar i Luleå. Alla mina kompisar vill flytta och se världen, men Luleå, det räcker gott åt mig, det. Det viktiga är att det finns hästar i närheten.

Det är så mycket som man ska vara för att vara populär. Helst ska man vara smal, ha världens kropp, vara snäll och snygg. Det kommer jag aldrig kunna leva upp till, så jag kan lika gärna strunta i det helt.

När jag var liten lekte min lillebror och jag ofta i skogen. Lekar som handlade om troll och älvor. Jag tycker fortfarande om skogen och det mystiska i den."

Grace, 15 år, Abuja, Nigeria
Grace, 15 år, Abuja, Nigeria

"Redan som liten ville jag bli doktor. Det är viktigt att kunna rädda människors liv. Jag skulle vilja hjälpa alla, även de som inte har pengar. Jag vill att alla ska behandlas lika.  

Jag vill se fin ut, speciellt vill jag att ansiktet ska se bra ut. Om man inte känner sig fin så blir man blyg.

Allt pojkarna kan göra, gör jag bättre. Män har så dåligt tålamod. Ofta har kvinnorna lättare att förlåta och de jobbar hårdare. Tjejerna tänker före de gör någonting. Killarna verkar inte tänka på konsekvenserna."

Vivian, 12 år, Querétaro, Mexico
Vivian, 12 år, Querétaro, Mexico

"När jag blir stor skulle jag vilja bli veterinär eller kock. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om djur. Jag tycker de är väldigt fina. Jag skulle gärna jobba med djur, starta ett djursjukhus.

Vi bor trångt, så jag får inte ha några husdjur. Men min kompis och jag köpte en fisk. Beto bor varannan vecka hos mig och varannan hos min kompis. Först hade vi honom i ett vinglas men det verkade så trångt. Nu bor han i en ölsejdel. Den är större och jag ser att han trivs.

Jag skulle gärna bo på landet. Jag har alltid velat bo på en öppen plats med många hästar. Vi har vänner och släktingar som bor så. När vi hälsar på dem känner jag mig lycklig. Det känns som frihet, som om jag vore en burfågel som kom ut i frihet."

Marion, 15 år, Luleå
Marion, 15 år, Luleå

”Jag älskar kläder och mode. När man klär sig tar man fram olika sidor i sin personlighet. Man uppfattas olika beroende på vilka kläder som man väljer att ta på sig. Jag har alla stilar i min garderob så min stil är att växla mellan stilar. Jag känner att jag kan vara precis som jag vill, men jag tror att många känner att de måste vara på ett visst sätt för att passa in.

När jag är klar med skolan vill jag bo utomlands, gärna i Italien. Det värsta jag kan tänka mig är att bo på samma ställe hela livet, skaffa barn med en kille och inte få se världen. Om man gifter sig och skaffar barn så får man skylla sig själv och ta konsekvenserna av det. Jag tror att det är svårt att både förverkliga sig själv och ha familj. Jag vet inte om jag kommer att gifta mig, men jag skulle i alla fall inte att passa som hemmafru.”

Margarita, 13 år, Göteborg
Margarita, 13 år, Göteborg

"Man ska inte vara alltför ledsen om man gör misstag som tonårstjej. Man kommer att behöva den erfarenheten längre fram.

Det är viktigt att våga säga ifrån. Man ska vara medveten om sig själv och kunna sätta en gräns om det är någonting som man inte vill göra. Jag tror att många gör saker som de egentligen inte vill, bara för att de inte törs säga ifrån

Enligt killarna ska man vara helt perfekt. Man ska se ut som en modell för det är utseendet som räknas. Man försöker nå upp till alla ideal men det är inte lätt. Man ska vara smal, ha fin rumpa, fina bröst, smal midja och fint hår. Har man inte det så är det just det som man vill ha. För mig är kompisarna och pojkvännen det viktigast. Med dem kan jag prata om allt möjligt. De vet allt om mig och de ställer alltid upp."

Camila, 15 år, Mexico City.
Camila, 15 år, Mexico City.

"Jag är väldigt intresserad av mytologi och då har stjärnorna många historier att berätta. Månen också, månkratrarna har uppkallats efter olika filosofer. Månen fascinerar mig och det är otroligt att man kan se den! Ibland blir jag sittandes och bara tittar och tänker: ”wow”. 

Det skulle vara roligt att studera foto eller konst eller kanske film. Att flytta till Europa ett tag och se hur det är där. Alla bilder man sett har gjort mig nyfiken. Jag skulle vilja åka dit och arbeta eller studera, inte på semester. 

Många läser Harry Potter och jag läser ”Hur man observerar himlen” av David Levi. Tidningar läser jag nästan inte alls, jag tycker inte om varken skvaller eller tips om hur man blir vacker. I reklamen får du se en bild som visar kvinnan så som männen vill se henne. Inte som hon vill bli sedd själv.”

Gabriela, 15 år, Guadalajara, Mexico
Gabriela, 15 år, Guadalajara, Mexico

”På kvällarna brukar jag smita upp hit och kolla på stan. Jag tittar på den och känner mig lugn. När jag har något problem kommer jag hit för att tänka. Här kan man vara för sig själv. Hemma kan det vara så rörigt. Jag tycker om att vara själv. 

Det är viktigt att vara självständig. När jag blir trettio - trettiotre så skulle jag vilja bilda familj. Ha en man och två barn. Även om jag har familj tänker jag fortsätta att jobba. 

De säger att man som tjej måste vara lagom. Jag vill fortsätta att vara som jag är, ha kvar samma inställning. Ha roligt, skratta utan att tänka på vad andra tycker, vara fri i mitt sätt att tänka och uttrycka mig. 

Min familj är viktig för mig. Jag har en syster och tre bröder. Hemma måste vi alla hjälpas åt. Vi sopar, skurar och plockar i ordning.”

Agnes, 15 år, Luleå
Agnes, 15 år, Luleå

"Sjunga, är det som jag tycker allra mest om att göra. Helst sjunger jag lugna låtar. Jag vill bli fotograferad på ett vackert, somrigt ställe.

Det är bra om tjejer är självsäkra. Man ska vara framåt och öppen. Men man ska ha lagom mycket självförtroende."

 Erika, 13 år, Guadalajara, Mexico
Erika, 13 år, Guadalajara, Mexico

Med motorcykeln kan jag köra fort, det är härligt att susa fram. Då spelar det inte någon roll vad andra tycker om mig och det jag gör. De här kläderna brukar jag aldrig ha på mig. Bilden skulle vara häftig så därför passade de så bra nu. 

Som hobby skulle jag gärna vara modell, men vill utbilda mig till läkare. Jag kommer att lära känna mycket folk och jag ska hjälpa dem med vad jag kan. Modell verkar kul för att jag gillar foto, mode och att vara snyggt klädd. 

Det är inte alla som har bra självförtroende. Kanske beror det på att ingen har sagt till dem vad de väntar sig av dem och hur de vill att de ska vara. Det är inte så viktigt hur man ser ut. Man kan se söt ut, men vara en trist typ. Självklart ser jag hur folk ser ut, men inte för att döma.”

Ana Lucia, 13år, Querétaro, Mexico
Ana Lucia, 13år, Querétaro, Mexico

"När jag har ett svärd i mina händer känner jag mig stark och viktig. Jag ser karatefilmer och skulle vilja vara som skådespelarna. Kampsporter och det gamla Japan fascinerar mig. Speciellt gillar jag kampsporter när man använder svärd. Allt som är orientaliskt intresserar mig. Jag gillar filosofin bakom och respekten för naturen, till och med för insekterna.

Det viktiga är att man accepterar sig själv som man är. Jag tror att det som är svårast för tjejer att tycka om, är den egna kroppen. Jag skulle vilja ändra mitt sätt att vara. Jag är väldigt orolig av mig och ibland blir jag så arg.

Jag vill inte ha någon famlj. När man har barn så har man mer ansvar och inte samma möjlighet att läsa och resa. För mig är det viktigste just nu att fortsätta skolan så att jag kan bestämma vad jag vill bli.”

Amra, 13 år, Göteborg
Amra, 13 år, Göteborg

”Jag vill bli något bra, ha ett jobb som jag blir respekterad för. Som barnläkare gör man nytta och kan hjälpa folk. Man tjänar ganska bra och det är viktigt, så att jag kan försörja min familj. När jag har utbildat mig vill jag åka utomlands för att jobba. 

Jag skulle också vilja bli skådespelerska eller modell men det känns mera som en önskedröm.

Det är viktigt att man är stark och att man törs visa vem man är. Speciellt viktigt är det när killarna kommenterar tjejernas utseende. Till exempel kan killarna säga att någon har små tuttar eller är kraftigt byggd. De flesta tjejerna låtsas som att de inte bryr sig, men jag tror att de blir ledsna, även om de inte visar det. Jag tror, att ett sätt att få respekt, är just att våga säga ifrån när någonting är fel. Man måste få bli arg och visa det. Ett annat sätt att få respekt är att se bra ut.”

Lucy, 15 år Gwagwalada, Aduja, Nigeria
Lucy, 15 år Gwagwalada, Aduja, Nigeria

"Jag älskar att sjunga. När jag blir stor vill jag jobba som sångerska eller skådespelerska. Man får vara med om en massa saker då, och visa upp sig. Jag har alltid sett upp till artisterna och vill vara som de. När jag ser reklambilder så känner jag att jag vill vara i deras skor.  

Utbildningen är det viktigaste för mig, och att jag får vara frisk. Jag ber om guds beskydd och att jag lyckas uppfylla mina mål. Min pappa styrker mig, även i mitt beslut om att bli artist.

Jag skulle vilja studera i ett annat land, gärna London. Jag har aldrig varit där men har hört mycket bra om staden.

I våran tradition är det kvinnorna som tar hand om barnen och hushållet. Jag vill ta hand om mina barn själv. Det är inte vanligt att männen hjälper till med hushållssysslorna." 

Sandra, 13 år, Göteborg
Sandra, 13 år, Göteborg

”Jag valde mellan att bli fotograferad som en hippie som står och hänger i Haga eller som en prinsessa. Det är fint med gamla byggnader så jag ville ha med Skansen Kronan i bakgrunden. Stenarna är så fina. Det är bra att jag sitter så där på väggen för då ser det ut som att jag flyger.

Man ska vara sig själv. Det är viktigt att våga säga emot och stå för det man tycker. Det finns säkert någon där ute som vill ha en liten uppkäftig tjej.”

Rebecka, 14 år, Luleå
Rebecka, 14 år, Luleå

”Jag tränar fotboll, innebandy, snowboard och kick-boxing. Man mår bra av att hålla på med sport. 

I framtiden vill jag arbeta som idrottslärare och skidlärare. Jag gillar snö så jag kommer nog att bo kvar i Luleå. Man ska göra det man själv gillar och inte som alla andra. Jag är ganska mycket som jag själv vill men det är klart att man påverkas av sina kompisar. Om jag hade haft andra kompisar så hade jag förmodligen varit på ett annat sätt. Kompisarna är viktiga och de är bättre på att lyssna än föräldrarna. Föräldrarna kan vara lite jobbiga ibland.”

Aldonza, 14 år, Guadalajara, Mexico
Aldonza, 14 år, Guadalajara, Mexico

”Grafitti är spännande. Jag har lust att göra min egen "tag". På bilden vill jag se ut som någon som håller på med sånt. Jag har gått på privatskola hela mitt liv och har alltid velat ha skoluniform eftersom jag aldrig haft någon. Det är ett sätt att vara som alla andra. Jag gillar inte att man ser skillnad på dom som har pengar och dom som inte har. 

Jag skulle vilja ha ett eget företag där jag är chef. Det skulle kunna vara ett företag med ett känt märkesnamn som gör en serie produkter, t.ex. för kroppsvård eller rengöring. Men jag har en annan sida också som ligger mer åt det konstnärliga hållet. 

Jag kan också tänka mig att jobba med reklam, vad vet jag. Men ofta beskrivs kvinnor i reklamen som om deras enda plats är i hemmet och att hon ska passa upp sin man."

Josefine, 13 år, Luleå
Josefine, 13 år, Luleå

"Antingen ska jag bli fotbollsproffs eller frisör när jag blir stor. Jag är intresserad av mode, både kläder och frisyrer. Jag köper alltid kläder som är inne; snygga, snäva tröjor och snäva byxor. Man ska vara inne och följa modet.

Fotboll är mitt stora intresse. Jag spelar nästan varje dag. Det är svårt att säga vad som är så roligt med fotboll. Jag har bara börjat spela. Men en viktig del av fotbollen är förstås att jag träffar mina kompisar där. Roligast är matcherna. Det är mest spännande då och så är det roligt att spela inför publik.

Det är tufft när tjejer gör typiska killsaker. Jag skulle gärna vilja köra Epa-traktor. Det är däremot inte lika tufft om killar gör typiska tjejsaker, som att virka till exempel. En kille ska vara galen.”

Sara Karlsson, 13 år, Upphärad
Sara Karlsson, 13 år, Upphärad

”Som tjej ska man helst inte spotta, men förutom det så finns det utrymme att göra ett och annat. Jag tycker att det är tufft att våga sticka ut och att vara annorlunda. Det är kul om folk kommenterar hur jag ser ut och vad jag har på mig. På bilden har jag på mig ett par byxor som jag har färgat själv och min lillebrors skjorta. Utseendet är ganska viktigt, för det är ett sätt att visa vem man är.

Det är så mysigt med kaféer. De påminner mig om då jag var liten och gick på stan för att fika med mamma. Jag vill att det ska synas att bilden är tagen i en stor stad, för jag gillar liv och rörelse.

Det är så mycket som jag vill bli när jag blir stor, som designer, formgivare och inredningsarkitekt.”

 

Det-ar-sa-mycket-intro-srgb-1.jpg
Emma, 13 år, Mölndal.
Veronica, 14 år, Jokkmokk
Lovisa 14 år, Mölndal
María, 15 år, Mexico City.
Ylva, 14 år, Luleå.
Nina, 15 år, Luleå
Grace, 15 år, Abuja, Nigeria
Vivian, 12 år, Querétaro, Mexico
Marion, 15 år, Luleå
Margarita, 13 år, Göteborg
Camila, 15 år, Mexico City.
Gabriela, 15 år, Guadalajara, Mexico
Agnes, 15 år, Luleå
 Erika, 13 år, Guadalajara, Mexico
Ana Lucia, 13år, Querétaro, Mexico
Amra, 13 år, Göteborg
Lucy, 15 år Gwagwalada, Aduja, Nigeria
Sandra, 13 år, Göteborg
Rebecka, 14 år, Luleå
Aldonza, 14 år, Guadalajara, Mexico
Josefine, 13 år, Luleå
Sara Karlsson, 13 år, Upphärad
Emma, 13 år, Mölndal.

”Jag har dansat balett sedan jag var tre år. Det är det roligaste jag vet. Jag ville ta bilden i träningslokalen för det är så ljust och fint där och jag har många minnen därifrån.”

Veronica, 14 år, Jokkmokk

"Nu kommer spöket, kunde de säga. Och så kallade de mig för satanist, fast de vet inte vad det är.

Jag tog på mig de här kläderna för det här är jag. I skolan är vi några kompisar som har den här stilen. Vi sticker ut och jag tycker att det är kul att chockera. Mina föräldrar har fortfarande inte lärt sig att gilla min stil men jag tycker att det är tufft att kunna göra sina egna grejer. Jag är svartrockare och älskar musiken.

Killarna kommenterar ofta hur jag ser ut. Det kan vara både positva och negativa saker men jag har vant mig och lyssnar inte längre. I början kunde det vara svårt. En del säger att jag har fula kläder och kallar mig för häxa och spöke. Och när de säger så vill jag bara ta på mig ännu häftigare kläder och provocera ännu mer.”

Lovisa 14 år, Mölndal

"Det är jättekul att vara med tjejer som har bra självförtroende. De är bra kompisar och de vågar vara sig själva.

Jag vill bli fotograferad mot en helt vit bakgrund. Det ska se ut som att jag sitter i ingenstans. Jag har två gråa och en röd skogkatt hemma. Den röda vill jag ha med på bild för den passar så bra till mina kläder. Jag älskar färgerna beige, rosa och brunt.

I vårt samhälle är utseendet viktigt. När man läser om kändisar i tidningar så handlar det bara om vad de har för kläder på sig och om de är singel eller inte. De frågar aldrig vad de tycker och tänker i viktiga frågor. Det är synd, för många ungdomar påverkas av kändisar."

María, 15 år, Mexico City.

”Det är härligt att sparka iväg bollen med all kraft. Det är ett sätt att få ut allt jag går och bär på. Det vore kul att bli proffspelare, men i Mexico är det svårt, särskilt för kvinnor eftersom damfotboll inte är så viktigt här. 

För mig är det viktigaste att i framtiden kunna göra det jag vill. Jag skulle vilja ha familj, gifta mig, få barn och ha hund. Just nu vet jag att jag vill bli matematiker, men för tre år sedan ville jag bli filmregissör, så egentligen vet jag nog inte riktigt.

Ylva, 14 år, Luleå.

"Allt med punken är bara helt rätt, musiken, kläderna, allt! Jag vill testa hur jag ser ut som punkare så jag lånade min storasysters kläder. 

Jag funderar ganska mycket på hur jag ser ut och hur jag klär mig. Jag är aldrig riktigt nöjd med mitt utseende, det blir man nog aldrig.

Jag kommer i alla fall inte att bo kvar här, det är då ett som är säkert. När jag är klar med skolan vill jag bo i en stor stad, där det händer mycket. Gärna i Italien, där min storasyster har varit.”

Nina, 15 år, Luleå

"Jag vill bo kvar i Luleå. Alla mina kompisar vill flytta och se världen, men Luleå, det räcker gott åt mig, det. Det viktiga är att det finns hästar i närheten.

Det är så mycket som man ska vara för att vara populär. Helst ska man vara smal, ha världens kropp, vara snäll och snygg. Det kommer jag aldrig kunna leva upp till, så jag kan lika gärna strunta i det helt.

När jag var liten lekte min lillebror och jag ofta i skogen. Lekar som handlade om troll och älvor. Jag tycker fortfarande om skogen och det mystiska i den."

Grace, 15 år, Abuja, Nigeria

"Redan som liten ville jag bli doktor. Det är viktigt att kunna rädda människors liv. Jag skulle vilja hjälpa alla, även de som inte har pengar. Jag vill att alla ska behandlas lika.  

Jag vill se fin ut, speciellt vill jag att ansiktet ska se bra ut. Om man inte känner sig fin så blir man blyg.

Allt pojkarna kan göra, gör jag bättre. Män har så dåligt tålamod. Ofta har kvinnorna lättare att förlåta och de jobbar hårdare. Tjejerna tänker före de gör någonting. Killarna verkar inte tänka på konsekvenserna."

Vivian, 12 år, Querétaro, Mexico

"När jag blir stor skulle jag vilja bli veterinär eller kock. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om djur. Jag tycker de är väldigt fina. Jag skulle gärna jobba med djur, starta ett djursjukhus.

Vi bor trångt, så jag får inte ha några husdjur. Men min kompis och jag köpte en fisk. Beto bor varannan vecka hos mig och varannan hos min kompis. Först hade vi honom i ett vinglas men det verkade så trångt. Nu bor han i en ölsejdel. Den är större och jag ser att han trivs.

Jag skulle gärna bo på landet. Jag har alltid velat bo på en öppen plats med många hästar. Vi har vänner och släktingar som bor så. När vi hälsar på dem känner jag mig lycklig. Det känns som frihet, som om jag vore en burfågel som kom ut i frihet."

Marion, 15 år, Luleå

”Jag älskar kläder och mode. När man klär sig tar man fram olika sidor i sin personlighet. Man uppfattas olika beroende på vilka kläder som man väljer att ta på sig. Jag har alla stilar i min garderob så min stil är att växla mellan stilar. Jag känner att jag kan vara precis som jag vill, men jag tror att många känner att de måste vara på ett visst sätt för att passa in.

När jag är klar med skolan vill jag bo utomlands, gärna i Italien. Det värsta jag kan tänka mig är att bo på samma ställe hela livet, skaffa barn med en kille och inte få se världen. Om man gifter sig och skaffar barn så får man skylla sig själv och ta konsekvenserna av det. Jag tror att det är svårt att både förverkliga sig själv och ha familj. Jag vet inte om jag kommer att gifta mig, men jag skulle i alla fall inte att passa som hemmafru.”

Margarita, 13 år, Göteborg

"Man ska inte vara alltför ledsen om man gör misstag som tonårstjej. Man kommer att behöva den erfarenheten längre fram.

Det är viktigt att våga säga ifrån. Man ska vara medveten om sig själv och kunna sätta en gräns om det är någonting som man inte vill göra. Jag tror att många gör saker som de egentligen inte vill, bara för att de inte törs säga ifrån

Enligt killarna ska man vara helt perfekt. Man ska se ut som en modell för det är utseendet som räknas. Man försöker nå upp till alla ideal men det är inte lätt. Man ska vara smal, ha fin rumpa, fina bröst, smal midja och fint hår. Har man inte det så är det just det som man vill ha. För mig är kompisarna och pojkvännen det viktigast. Med dem kan jag prata om allt möjligt. De vet allt om mig och de ställer alltid upp."

Camila, 15 år, Mexico City.

"Jag är väldigt intresserad av mytologi och då har stjärnorna många historier att berätta. Månen också, månkratrarna har uppkallats efter olika filosofer. Månen fascinerar mig och det är otroligt att man kan se den! Ibland blir jag sittandes och bara tittar och tänker: ”wow”. 

Det skulle vara roligt att studera foto eller konst eller kanske film. Att flytta till Europa ett tag och se hur det är där. Alla bilder man sett har gjort mig nyfiken. Jag skulle vilja åka dit och arbeta eller studera, inte på semester. 

Många läser Harry Potter och jag läser ”Hur man observerar himlen” av David Levi. Tidningar läser jag nästan inte alls, jag tycker inte om varken skvaller eller tips om hur man blir vacker. I reklamen får du se en bild som visar kvinnan så som männen vill se henne. Inte som hon vill bli sedd själv.”

Gabriela, 15 år, Guadalajara, Mexico

”På kvällarna brukar jag smita upp hit och kolla på stan. Jag tittar på den och känner mig lugn. När jag har något problem kommer jag hit för att tänka. Här kan man vara för sig själv. Hemma kan det vara så rörigt. Jag tycker om att vara själv. 

Det är viktigt att vara självständig. När jag blir trettio - trettiotre så skulle jag vilja bilda familj. Ha en man och två barn. Även om jag har familj tänker jag fortsätta att jobba. 

De säger att man som tjej måste vara lagom. Jag vill fortsätta att vara som jag är, ha kvar samma inställning. Ha roligt, skratta utan att tänka på vad andra tycker, vara fri i mitt sätt att tänka och uttrycka mig. 

Min familj är viktig för mig. Jag har en syster och tre bröder. Hemma måste vi alla hjälpas åt. Vi sopar, skurar och plockar i ordning.”

Agnes, 15 år, Luleå

"Sjunga, är det som jag tycker allra mest om att göra. Helst sjunger jag lugna låtar. Jag vill bli fotograferad på ett vackert, somrigt ställe.

Det är bra om tjejer är självsäkra. Man ska vara framåt och öppen. Men man ska ha lagom mycket självförtroende."

Erika, 13 år, Guadalajara, Mexico

Med motorcykeln kan jag köra fort, det är härligt att susa fram. Då spelar det inte någon roll vad andra tycker om mig och det jag gör. De här kläderna brukar jag aldrig ha på mig. Bilden skulle vara häftig så därför passade de så bra nu. 

Som hobby skulle jag gärna vara modell, men vill utbilda mig till läkare. Jag kommer att lära känna mycket folk och jag ska hjälpa dem med vad jag kan. Modell verkar kul för att jag gillar foto, mode och att vara snyggt klädd. 

Det är inte alla som har bra självförtroende. Kanske beror det på att ingen har sagt till dem vad de väntar sig av dem och hur de vill att de ska vara. Det är inte så viktigt hur man ser ut. Man kan se söt ut, men vara en trist typ. Självklart ser jag hur folk ser ut, men inte för att döma.”

Ana Lucia, 13år, Querétaro, Mexico

"När jag har ett svärd i mina händer känner jag mig stark och viktig. Jag ser karatefilmer och skulle vilja vara som skådespelarna. Kampsporter och det gamla Japan fascinerar mig. Speciellt gillar jag kampsporter när man använder svärd. Allt som är orientaliskt intresserar mig. Jag gillar filosofin bakom och respekten för naturen, till och med för insekterna.

Det viktiga är att man accepterar sig själv som man är. Jag tror att det som är svårast för tjejer att tycka om, är den egna kroppen. Jag skulle vilja ändra mitt sätt att vara. Jag är väldigt orolig av mig och ibland blir jag så arg.

Jag vill inte ha någon famlj. När man har barn så har man mer ansvar och inte samma möjlighet att läsa och resa. För mig är det viktigste just nu att fortsätta skolan så att jag kan bestämma vad jag vill bli.”

Amra, 13 år, Göteborg

”Jag vill bli något bra, ha ett jobb som jag blir respekterad för. Som barnläkare gör man nytta och kan hjälpa folk. Man tjänar ganska bra och det är viktigt, så att jag kan försörja min familj. När jag har utbildat mig vill jag åka utomlands för att jobba. 

Jag skulle också vilja bli skådespelerska eller modell men det känns mera som en önskedröm.

Det är viktigt att man är stark och att man törs visa vem man är. Speciellt viktigt är det när killarna kommenterar tjejernas utseende. Till exempel kan killarna säga att någon har små tuttar eller är kraftigt byggd. De flesta tjejerna låtsas som att de inte bryr sig, men jag tror att de blir ledsna, även om de inte visar det. Jag tror, att ett sätt att få respekt, är just att våga säga ifrån när någonting är fel. Man måste få bli arg och visa det. Ett annat sätt att få respekt är att se bra ut.”

Lucy, 15 år Gwagwalada, Aduja, Nigeria

"Jag älskar att sjunga. När jag blir stor vill jag jobba som sångerska eller skådespelerska. Man får vara med om en massa saker då, och visa upp sig. Jag har alltid sett upp till artisterna och vill vara som de. När jag ser reklambilder så känner jag att jag vill vara i deras skor.  

Utbildningen är det viktigaste för mig, och att jag får vara frisk. Jag ber om guds beskydd och att jag lyckas uppfylla mina mål. Min pappa styrker mig, även i mitt beslut om att bli artist.

Jag skulle vilja studera i ett annat land, gärna London. Jag har aldrig varit där men har hört mycket bra om staden.

I våran tradition är det kvinnorna som tar hand om barnen och hushållet. Jag vill ta hand om mina barn själv. Det är inte vanligt att männen hjälper till med hushållssysslorna." 

Sandra, 13 år, Göteborg

”Jag valde mellan att bli fotograferad som en hippie som står och hänger i Haga eller som en prinsessa. Det är fint med gamla byggnader så jag ville ha med Skansen Kronan i bakgrunden. Stenarna är så fina. Det är bra att jag sitter så där på väggen för då ser det ut som att jag flyger.

Man ska vara sig själv. Det är viktigt att våga säga emot och stå för det man tycker. Det finns säkert någon där ute som vill ha en liten uppkäftig tjej.”

Rebecka, 14 år, Luleå

”Jag tränar fotboll, innebandy, snowboard och kick-boxing. Man mår bra av att hålla på med sport. 

I framtiden vill jag arbeta som idrottslärare och skidlärare. Jag gillar snö så jag kommer nog att bo kvar i Luleå. Man ska göra det man själv gillar och inte som alla andra. Jag är ganska mycket som jag själv vill men det är klart att man påverkas av sina kompisar. Om jag hade haft andra kompisar så hade jag förmodligen varit på ett annat sätt. Kompisarna är viktiga och de är bättre på att lyssna än föräldrarna. Föräldrarna kan vara lite jobbiga ibland.”

Aldonza, 14 år, Guadalajara, Mexico

”Grafitti är spännande. Jag har lust att göra min egen "tag". På bilden vill jag se ut som någon som håller på med sånt. Jag har gått på privatskola hela mitt liv och har alltid velat ha skoluniform eftersom jag aldrig haft någon. Det är ett sätt att vara som alla andra. Jag gillar inte att man ser skillnad på dom som har pengar och dom som inte har. 

Jag skulle vilja ha ett eget företag där jag är chef. Det skulle kunna vara ett företag med ett känt märkesnamn som gör en serie produkter, t.ex. för kroppsvård eller rengöring. Men jag har en annan sida också som ligger mer åt det konstnärliga hållet. 

Jag kan också tänka mig att jobba med reklam, vad vet jag. Men ofta beskrivs kvinnor i reklamen som om deras enda plats är i hemmet och att hon ska passa upp sin man."

Josefine, 13 år, Luleå

"Antingen ska jag bli fotbollsproffs eller frisör när jag blir stor. Jag är intresserad av mode, både kläder och frisyrer. Jag köper alltid kläder som är inne; snygga, snäva tröjor och snäva byxor. Man ska vara inne och följa modet.

Fotboll är mitt stora intresse. Jag spelar nästan varje dag. Det är svårt att säga vad som är så roligt med fotboll. Jag har bara börjat spela. Men en viktig del av fotbollen är förstås att jag träffar mina kompisar där. Roligast är matcherna. Det är mest spännande då och så är det roligt att spela inför publik.

Det är tufft när tjejer gör typiska killsaker. Jag skulle gärna vilja köra Epa-traktor. Det är däremot inte lika tufft om killar gör typiska tjejsaker, som att virka till exempel. En kille ska vara galen.”

Sara Karlsson, 13 år, Upphärad

”Som tjej ska man helst inte spotta, men förutom det så finns det utrymme att göra ett och annat. Jag tycker att det är tufft att våga sticka ut och att vara annorlunda. Det är kul om folk kommenterar hur jag ser ut och vad jag har på mig. På bilden har jag på mig ett par byxor som jag har färgat själv och min lillebrors skjorta. Utseendet är ganska viktigt, för det är ett sätt att visa vem man är.

Det är så mysigt med kaféer. De påminner mig om då jag var liten och gick på stan för att fika med mamma. Jag vill att det ska synas att bilden är tagen i en stor stad, för jag gillar liv och rörelse.

Det är så mycket som jag vill bli när jag blir stor, som designer, formgivare och inredningsarkitekt.”

 

show thumbnails